Wijnhuis
Momento ontstond in 2013 toen Marelise Niemann wijnmaker was bij Beaumont Family Wines in Bot River.
Sindsdien staat ze bekend om wijnen van zuiverheid, elegantie en eerlijkheid, waarbij ze werkt met oude wijnstokken in zowel Bot River als het Swartland met een aanpak van minimale interventie waarbij terroir centraal staat. De eerste jaargang bestond uit twee vaten Grenache Noir en Marelise’s liefdesaffaire met de druif heeft zich verdiept; ze werkt nu met alle drie de Grenache-variëteiten nadat ze in 2019 Grenache Blanc aan het repertoire heeft toegevoegd. Nu gevestigd op Anysbos boerderij wordt Marelise steeds meer bekend als de kampioen van het ras. Marelise's fascinatie voor Grenache werd aangewakkerd door haar verblijf in de Priorat regio in Spanje, waar ze, samen met Eben Sadie, werd geïnspireerd door de manier waarop de oude wijnstok-vruchten op zo'n frisse en levendige manier werden geproduceerd. Ze keerde terug naar Zuid-Afrika om op zoek te gaan naar oude Grenache wijnstokken.
De met de hand getekende wijnstok op haar etiketten is van de hand van kunstenaar Hennie Niemann Junior, Marelise's echtgenoot: een oude wijnstok met verschillende persoonlijke karakters erin verwerkt.
Wijnmaker
Marelise is gepassioneerd over het werken met druivenrassen die goed geschikt zijn voor het Zuid-Afrikaanse klimaat. Dat betekent wijngaarden die tegen weinig neerslag en hoge temperaturen kunnen; die op een natuurlijke manier in de omgeving passen en geen overmatige energie-input nodig hebben.
Chenin, Verdelho, Grenaches en Tinta zijn allemaal voorbeelden van wijnstokken die het goed doen in droge, warme omstandigheden. Voor Marelise is het werken met druiven die goed zijn aangepast aan de plaats waar ze groeien, het verminderen van energie- en waterverbruik en de wijngaarden op natuurlijke wijze laten gedijen de weg vooruit.
"Ik wil met deze wijnen vooral een verhaal vertellen, over hun herkomst en hun weg naar de fles. Wijn maken is een ongelooflijk persoonlijke ervaring en ik wil dat het eindproduct een sterke link heeft met de telers, de bodem, het klimaat; alles wat een rol heeft gespeeld bij het samenstellen ervan. Tegenwoordig willen we weten waar ons voedsel vandaan komt en met wijn is dat niet anders; hoe beter het fruit en hoe beter het wordt verzorgd, hoe beter de wijn in het glas.”