Wijnhuis
Mosi Wines is in 2014 opgericht door top-sommelier Joseph T. Dhafana en is vernoemd naar Mosi-oa-Tunya, het dorp in Zimbabwe waar Joseph opgroeide. Hij leerde veel van de beroemde Swartland wijnmaker en wijnbouwer Chris Mullineux. Joseph's maiden vintage kreeg 4 sterren in de Platter's Wine Guide. Met Mosi Wines wil hij wijn maken die zowel toegankelijk is als kwalitatief hoogstaand. De Mosi wijnen en gins zijn vernoemd naar familieleden, omdat het een familiebedrijf is. Joseph T. Dhafana: "Op dit moment hebben we Chenin Blanc vernoemd naar mijn zoon Tinashe, onze Syrah is een eerbetoon aan mijn vader die in 2004 is overleden." De Mosi Wines range is dit jaar uitgebreid met een Sauvignon Blanc en Chenin Blanc : Mapopoma. De nieuwe Mosi gin genaamd "WaMambo" zal binnenkort ook worden geïntroduceerd door African Wines.
wijnmaker
Joseph T. Dhafana's levensverhaal leest zowel als een thriller als een sprookje. In 2009 vluchtten hij en zijn vrouw uit het straatarme Zimbabwe in een container die per spoor naar Zuid-Afrika werd vervoerd. Een paar weken vonden ze onderdak in de Central Methodist Church in Johannesburg. Joseph wist een baan te vinden als tuinman bij een restaurant in Swartland. In 2010 werd hij barman en daar dronk hij op zijn 29ste verjaardag zijn allereerste glas wijn. Joseph: 'Mijn gedachten waren in de wijngaarden, ik dacht hoe iemand druiven kon omzetten in zo'n heerlijke vloeistof. Het wijnvirus had me vanaf die dag te pakken." Hij deed vele wijncursussen, nam diverse malen deel aan Blind Wine Tasting kampioenschap in Frankrijk als Captain met de Zim Somms, zat in panels en werd wijnkeurmeester. Nu is hij één van SA's meest gerenommeerde sommeliers en Hoofd Sommelier bij het iconische La Colombe restaurant in Kaapstad.